PLANT BOOSTER
DARIPADA UNIT
—Bahagian Hortikultur
—Jabatan Pertanian Serdang
—Selangor
—APAKAH MIKROORGANISMA?
Benda hidup yang sangat seni sehinggakan tidak kelihatan dengan mata kasar
—KUMPULAN MIKROORGANISMA
—Virus
—Bakteria
—Kulat
—Protozoa
—Algae
—APA ITU MIKROORGANISMA TEMPATAN BERFAEDAH?
Merupakan kumpulan mikroorganisma yang diperolehi secara semulajadi dikawasan setempat atau berdekatan melalui proses-proses tertentu yang memiliki kerjasama antara satu sama lain bagi membantu organisma lain mendapat faedah hasil daripada kerjasama tersebut
—TEKNOLOGI SEDIADA
—IMO, Korea - 1998
—EM,BIM, Japan – 1995
—Mula berkembang tahun 2005
—Kursus dan plot promosi
—Hubung kait dengan organic farming
APAKAH KEPENTINGANYA PADA TANAMAN????
SECARA UMUM
—Untuk meningkatkan kualiti dan hasil tanaman yang sihat
—Untuk meningkatkan ketahanan penyakit
—Mempercepatkan proses pereputan dan penguraian- Nutrien mineralization
—Meningkatkan populasi mikroorganisma berguna yang lain-simbiosis
—Mengurangkan kadar kehilangan nutrien dan meningkatkan kecekapan pengambilan nutrien
APAKAH YANG MEMPENGARUHI KEAKTIFAN MIKROB?
—Suhu - kurang aktif pd suhu rendah
kebanyakan aktif pada suhu 35°C-40°C
—pH - bergantung kepada jenis
—Keamatan cahaya – membiak dengan aktif dalam keadaan gelap
—
—Kehadiran nutrien – semua mikrob memerlukan nutrien kecuali virus
IDEA TEKNOLOGI
Hasil inovasi gabungan teknologi organik farming Korea,Jepun dan india yang menggabungkan unsur tanaman buah-buahan dan sayur-sayuran yang mempunyai nilai nutrien dan hormon semulajadi yang tinggi bersama mikroorganisma berfaedah
APA ITU ORGANIK PLANT BOOSTER????
—Merupakan gabungan bahan-bahan semulajadi bersama mikroorganisma berfaedah yang memberi kesan keatas pertumbuhan, membaik pulih dan meningkatkan hasil tanaman
—INGAT IANYA BUKAN BAJA tetapi bahan pengalak tumbesaran semulajadi yang melalui proses fermentasi
APAKAH YANG WUJUD DI DALAM ORGANIC PLANT BOOSTER?
Nurtrien – mempunyai N,P,K,Mg,Ca dll TETAPI dgn nilai yang rendah
—Mikroorganisma berfaedah – laktobasillus, fotosintetik bakteria, yis dan actinomyceters
—Hormon semulajadi- sumber tanaman
KAEDAH PEMBUATAN
—Bahan-bahan tersebut perlu dikisar halus dengan menggunakan blender
—Campurkan semua bahan tersebut kecuali labu dan ragi yang paling akhir campuran
—Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi kedalam bekas dan tinggalkan 1/3 ruang udara
—Peram secara partially anaerobik selama seminggu
KAEDAH PEMBUATAN
—Dianggap matang apabila terdapat miselium putih dipermukaan larutan
—Tapis dan simpan di tempat yang gelap
—PROSES PEMERAMAN
—JANGKA HAYAT
—Selama 6 – 8 bulan bergantung pada penyimpanan
—Sentiasa memeriksa perubahan pH. pH yang sesuai 3.5 – 4.0
—Jangan biarkan terdedah kepada cahaya terus
—
—KENAPA ORGANIC PLANT BOOSTER?
—Sangat mudah diaplikasi
—Penggunaan yang sangat meluas- dalam fertigasi dan pertanian konvensional
—Sebagai suppliment tambahan kepada tanaman
—Membantu pokok meningkatkan pengambilan nutrien
—APLIKASI
—Boleh digunakan terus pada tanaman – sukatan mengikut jenis dan umur tanaman
—Boleh digunakan dalam pembuatan kompos ataupun bokashi
—CONTOH APLIKASI
—Tomato
—Minggu (M) 1-2 ( 10ml/1Liter air), M 3-5 (15ml/L), M 6-8(20ml/L) dan M 9 keatas (25ml/L)
—Cili
5ml/L(M1) – 10ml/L(M3) -15ml/L(M5) – 20ml/L(M7)- penggunaan 20ml kekal sehingga 2minggu seterusnya
—Melon (rock melon – glomour dan golden langkawi)
5ml/L(M1) – 15ml/L(M3) -20ml/L(M5) – 25ml/L(M7)
—KEBAIKAN ORGANIC PLANT BOOSTER
—Mempercepatkan pertumbuhan pokok
—Dapat meningkatkan 20-30% hasil tanaman
—Dapat menjimatkan baja
—Mempercepatkan tempoh masa pembungaan
—Memanjangkan tempoh hayat tanaman
—Meningkatkan ketahanan penyakit
—KELEMAHAN
—Pokok akan menunjukkan kesan kekurangan nutrien yang ketara apabila tiada atau baja yang sedikit